top of page
Foto van schrijverGwen Fontenoy

Hoe Tevreden Ben Jij? Een Persoonlijke Reflectie op de Vijf Levensdomeinen

Wanneer heb jij voor het laatst écht stilgestaan bij hoe tevreden je bent met je leven? In een wereld waarin we voortdurend doorgaan, is het soms makkelijk om vast te zitten in de dagelijkse stroom van taken en verantwoordelijkheden. Maar hoe voel je je echt, als je even pauze neemt en kijkt naar de verschillende aspecten van je leven?


Bij Coaching Life geloven we dat die bewustwording cruciaal is om een leven te creëren dat in balans is en voldoening geeft. Daarom hebben we een eenvoudige, maar diepgaande test ontwikkeld: de Tevredenheidstest voor Levensdomeinen. Dit is een uitnodiging om even stil te staan en je huidige leven vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, zodat je kunt ontdekken waar je al tevreden bent en waar nog groeikansen liggen.


De Coaching Life Tevredenheidstest voor Levensdomeinen
De Coaching Life Tevredenheidstest voor Levensdomeinen: een uitnodiging om even stil te staan en je huidige leven vanuit verschillende invalshoeken te bekijken.


Waarom deze reflectie jou kan helpen


Je leven bestaat uit meer dan alleen je werk of je gezondheid. Soms kunnen we zo gefocust zijn op één aspect, dat we vergeten dat ons welzijn door meerdere dingen wordt bepaald: je fysieke gezondheid, je mentale scherpte, je emoties, je relaties en het gevoel dat je leeft met een doel. Al deze aspecten zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden hoe gelukkig en vervuld je je voelt.


Deze tevredenheidstest helpt je om die verschillende domeinen in kaart te brengen. Het gaat niet om hoeveel tijd of energie je in een domein stopt, maar om hoeveel voldoening je daaruit haalt. Misschien ontdek je dat je fysiek in topvorm bent, maar dat je je intellectueel onderprikkeld voelt, of dat je relaties je niet de verbinding geven waar je naar verlangt. Dit inzicht geeft je de kans om gerichter keuzes te maken en veranderingen aan te brengen waar dat nodig is.


De vijf domeinen die jouw welzijn bepalen


We hebben vijf belangrijke gebieden gedefinieerd die samen jouw algehele welzijn vormen. Deze domeinen vormen de basis van de test:


  1. Fysiek welzijn: Hoe goed zorg je voor je lichaam? Dit gaat verder dan gezondheid, het omvat ook beweging, voeding en slaap. Voel je je fit, energiek en in balans met je lichaam?

  2. Mentaal welzijn: Dit domein kijkt naar je geest. Krijg je genoeg intellectuele prikkels? Kun je je goed concentreren? Hoe ga je om met mentale stress en uitdagingen? En blijf je jezelf ontwikkelen, leren en groeien?

  3. Emotioneel welzijn: Hoe ga je om met je emoties? Kun je ze herkennen en verwerken, zowel de positieve als de moeilijke gevoelens? Voel je je emotioneel stabiel en in balans? En heb je het gevoel dat je op een gezonde manier met je gevoelens omgaat?

  4. Relationeel welzijn: Dit domein gaat over je relaties. Voel je je verbonden met de mensen in je leven? Kun je open communiceren en steun ervaren in je relaties? Hoe belangrijk zijn relaties voor jouw gevoel van vervulling?

  5. Zingeving en spiritueel welzijn: Zingeving gaat over het gevoel dat je leven betekenisvol is. Leef je volgens je waarden en voel je een diepere vervulling in wat je doet? Dit gaat niet alleen om spiritualiteit, maar ook om het gevoel dat je leven een doel heeft.


Wat kan de test voor jou betekenen?


Deze test is geen checklist, maar een uitnodiging om eerlijk te reflecteren op waar je nu staat. Voor elk domein vul je aan het einde van de vragen een score in van 1 tot 10. Dit helpt je om een overzicht te krijgen van waar je momenteel tevreden over bent en welke domeinen meer aandacht nodig hebben.


Een krachtige manier om je resultaten te visualiseren, is door een diagram te tekenen waarin je elk domein inkleurt op basis van je score. Dit geeft in één oogopslag inzicht in waar je je goed voelt, en waar je nog aan kunt werken. Zie het als een momentopname van je leven, die je helpt om bewuster keuzes te maken voor de toekomst.


Hoe gebruik je deze inzichten in coaching?


Bij Coaching Life starten we elk traject met deze reflectie, omdat het je helpt om direct helder te krijgen wat belangrijk voor je is. Het zorgt ervoor dat we vanaf dag één werken aan de zaken die er voor jou echt toe doen. Door je resultaten mee te nemen naar onze sessies, kunnen we gerichter werken aan de domeinen waar je graag verandering wilt zien.

Coaching is een proces van groei, en deze test is een prachtige manier om jezelf bewust te maken van de gebieden waarin je al floreert en waar je nog kunt groeien. Samen kunnen we stap voor stap werken aan meer balans, voldoening en welzijn in elk aspect van je leven.


Laat deze test het begin zijn van iets moois


Je hebt nu de kans om even stil te staan, te reflecteren en eerlijk naar jezelf te kijken. Investeer die tijd in jezelf – het zal je helpen om meer helderheid te krijgen over waar je staat en waar je naartoe wilt. Deze test is een krachtig hulpmiddel dat jou een waardevol inzicht geeft, niet alleen voor nu, maar ook als leidraad voor de toekomst.


Ben je klaar om te ontdekken hoe tevreden je bent met je leven en de volgende stap te zetten naar een gelukkiger, gebalanceerd bestaan?


Download de test via onderstaande knop:



5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page