top of page

Talenten: de weg om uit te blinken als jezelf

Bijgewerkt op: 22 apr.

Als we spreken over talent dan denken we vaak automatisch aan uitblinken in bepaalde vaardigheden. Topsport, muziek, kunst, presteren op hoog niveau, ... Wanhoop niet, want dit heeft niet alleen met talent te maken maar vooral ook met doorzettingsvermogen, oefening en veel wilskracht.


Ik deel hier graag de definitie van talent die Luk Dewulf & Peter Beschuyt formuleerden:

​"Een talent wordt zichtbaar in activiteiten die moeiteloos gaan én die voldoening opleveren als je ze doet. "

Talent is hierbij dus een interne referentie: jij bent de enige die kan voelen wat bepaalde activiteiten met jou doen. De focus ligt hierbij dus niet op excelleren maar wel op het ervaren van flow tijdens de activiteit en een gevoel van opgeladen zijn nadien. Talent bekijken we hier als jouw herop-laadbare bron van energie.


Als jij de ambitie hebt om in jouw talenten uit te willen blinken heb jij alvast één stapje voor. Het verder ontwikkelen van vaardigheden die van nature aansluiten bij jouw talenten gaat veel makkelijker. Ik vertel je wat er nodig is.


Ontwikkel je talenten in de ideale leeromgeving

Ik kan het niet genoeg benadrukken. Talent ontwikkelen doe je best in een omgeving die je uitdaagt, stimuleert of waar het net wenselijk is om je talent nog meer in te zetten.

Denk aan: school of een workshop, je werkcontext of een type functie, ... . Jouw ideale omgeving zal vaak ook bestaan uit de 'juiste' mensen; degenen waarvan jij heel graag wil leren.

Steel met je ogen! ​

Alles begint met observeren. Niet zomaar passief staren maar vol aandacht kijken naar de persoon die bedreven is in die vaardigheid die jij wil leren. Focus hierbij ook op details en overloop dit nadien nog eens in je hoofd. Een waardevolle workout voor onze hersenspier als je het mij vraagt. (tip: lange leve Youtube & co).


Wees zo concreet mogelijk

Stel jezelf een doel voorop en benoem de vaardigheden waar je in wil groeien zo duidelijk als maar kan. Wat wil je precies kunnen? Hoe wil je dat kunnen? Hoe wil je je voelen als jij met die vaardigheid bezig bent? Het is wel iets makkelijker om dit te formuleren voor hard skills (concrete, duidelijke vaardigheden waarvoor meestal techniek en precisie nodig is) dan voor soft skills (de typische vaardigheden rond communicatie). In dit laatste willen de meeste coaches vooral excelleren en in groeien.


Oefenen oefenen oefenen ​

De enige manier om uit te blinken in iets is om daadwerkelijk er ook mee aan de slag te gaan. Nadat je je ogen de kost hebt gegeven en jezelf duidelijke doelen voorop hebt gesteld is het tijd om hiermee te gaan experimenteren. Beter elke dag een 10-tal minuten oefenen dan één keer per week een uur.


Maak van Failing Forward jouw leuze

Met andere woorden: fouten maken speelt in jouw voordeel. ​Uiteraard wil jij zo snel mogelijk zo goed mogelijk worden en gaan we niet opzettelijk fouten maken. Maar... maak je toch eens een foutje mag je uw beide pollekes kussen. Na een fout is er namelijk een gigantische positieve leercurve mogelijk. Bekijk je fout langs alle kanten: hoe is ze ontstaan, wat ging er fout, wat moet je volgende keer anders doen?Ik ben hier ook graag eerlijk, deze vind ik echt de moeilijkste om toe te laten. Als jij jezelf herkent in talent 'Foutenspeurneus' of 'Uitblinker als ik dat wil' zal je hier waarschijnlijk wat weerstand rond voelen.

Opdrachtje voor jou:

Waar wil jij in uitblinken? Maak dat eens zo concreet mogelijk EN laat het me weten.


Graag tot hoors,​

Eline


vrouw met hoola hoop

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page