top of page

Wanneer moet je van job veranderen?

Bijgewerkt op: 22 apr.

Het is niet altijd makkelijk te weten wanneer je van job wil veranderen. Waarom is dit? Wel, dat is omdat er twee tegengestelde krachten aan jou trekken. Aan de ene kant zijn er een aantal zaken die je anders of niet meer wil. Aan de andere kant zijn er ook nog goede zaken in jouw huidige job. De angst om deze te verliezen, houdt ons vaak tegen om van job te veranderen.


gedemotiveerde vrouw achter een laptop

Wat zijn mijn eerste stappen als ik overweeg van job te veranderen?


De eerste stap om te weten als je van job wil veranderen, is helder oplijsten wat je wil behouden en wat je wil veranderen. Dit laat je toe om in alle helderheid te zien wat er speelt en meer analytisch inzicht in de situatie te ontwikkelen. Lijst echt alles op wat je kan bedenken, want vaak vergeten we de helft van de zaken wanneer we al een aantal maanden lopen te piekeren over een verandering:


Laten we een fictief voorbeeld nemen:


Wat ik fijn vind aan mijn job: Ik vind mijn collega's fijn. Ik vind het leuk dat mijn job zo dicht bij huis is. Ik vind mijn loon best goed. Ik vind het leuk dat ik elke dag met de fiets langs de Schelde naar huis kan fietsen. Ik vind het leuk dat we een goede cafetaria hebben. Ik houd van de uitgebreide hospitalisatieverzekering.


Maak hierin een duidelijk onderscheid wat er cruciaal (must have) is en wat er bijkomstig (nice to have). In bovenstaand voorbeeld is het bijvoorbeeld cruciaal dat je een job dicht bij huis hebt, maar de fietstocht langs de Schelde mag je als een 'nice to have' beschouwen.


Wat ik wil veranderen: Ik vind mijn huidige manager een eikel. Ik wil graag een job waarin ik doorgroeikansen krijg. Ik wil graag een job met minder administratie. Ik wil graag een job met meer vakantie.


Maak hierin een duidelijk onderscheid wat er cruciaal (must have) is en wat er bijkomstig (nice to have). In bovenstaand voorbeeld is het bijvoorbeeld cruciaal dat je een goede band met jouw manager kan hebben, maar minder cruciaal dat jouw nieuwe job meer vakantiedagen heeft, zolang deze in lijn ligt met jouw work-life behoeften.


Kijk even wat er in jouw zone of change ligt alvorens van job veranderen

Indien je twijfels hebt om van job te veranderen, dan is dat waarschijnlijk omdat het 'goede' nog een stuk opweegt tegen het 'slechte'. Vaak is dat een uitnodiging om te kijken wat wijzelf nog kunnen veranderen.

  1. Het eerste dat je kan doen, is jouw gedachten & gevoelens onder de loep nemen: Is jouw manager echt een eikel of gedraagt hij zich soms met weinig empathie? Wat zou er veranderen indien jij hem beter leert kennen en hem beschouwt als een intelligente man die gewoon wat moeilijker met gevoelens overweg kan?

  2. Het volgende dat je kan doen is jouw gedrag veranderen: Wat zou er veranderen indien jij thuis meer leuke dingen zou doen? Welke impact zou dat op jouw werk hebben? Wat zou er veranderen indien je jouw manager met wat meer warmte zou behandelen? Onderschat nooit de kracht van hoe anderen op ons reageren m.b.t. hoe wij ons echt ten overstaan van hen voelen.

  3. Nog een leuke manier is om even te kijken wat er zou gebeuren indien je jouw noden & verlangens zou uiten. Wat zou jouw manager zeggen indien jij hem vertelt: Ik zou graag in de komende twee jaar naar een nieuwe rol willen toe groeien. Wat kan ik doen en welke afspraken kunnen wij concreet maken om hierin verdere stappen te ondernemen? Wat heb je van me nodig hierin om dat vertrouwen te kunnen geven?

  4. Alternatieven genereren is ook altijd een leuke tussenstap. Wat zou er gebeuren moest je jezelf toch die opleiding in het komende jaar gunnen? Wat zou er gebeuren indien je beter zou worden in positieve communicatie? Wat zou er gebeuren moest je een bepaalde competentie van jou versterken?


Van problemen naar opportuniteiten in het zoeken naar een nieuwe job

Wanneer je alternatieven bedenkt, kan je ook vrijblijvend eens kijken naar de jobmarkt in functie van jouw toekomstige job. Dat betekent niet dat je al klaar bent om weg te gaan. Dat betekent gewoon dat je even gaat kijken welke mogelijkheden er allemaal nog op jou wachten. Heb hierin een open houding en laat je verrassen door de mogelijkheden van de wereld. Onthoud dat een vacature maar zoveel zegt. Het is vaak pas in het interview dat je echt kan voelen hoe een nieuwe plek bij jou zou passen.


Schrijf ook even uit wat jouw droomjob zou zijn. Welke job zou helemaal in lijn met jouw waarden liggen? Welke job zou jou echt gelukkig maken en waarom? Alleen als jij jezelf toelaat jouw dromen te uiten, kan de universum jou daarop uitnodigen.


Durf dus te solliciteren op jobs die jou echt warm maken, zonder angst voor afwijzing. Een 'neen' heb je, een 'ja' kan je krijgen. Er is niets leuker dan 100 brieven te versturen voor jobs die echt 'crazy de max' zijn en dan ineens een droomopportuniteit te ontvangen. Solliciteer niet voor wat je niet warm maakt.


Onthoud dat solliciteren niet vreemdgaan is. Je hebt het recht om rond te kijken en te voelen, want je bent niet getrouwd met jouw werkgever. Kom je toch een leuke nieuwe job tegen, dan kan je altijd hiermee naar je werkgever gaan en hen de kans laten om een mooi tegenvoorstel te doen.


Tot slot

Weet dat het nooit makkelijk is om keuzen te maken. Maar weet ook dat blijven rondjes draaien nooit iemand heeft geholpen. Als je ervoor kiest om uiteindelijk weg te gaan of jouw huidige situatie meer te veranderen, doet er eigenlijk niet zo toe. Het belangrijkste is dat je leert om naar jouw gevoel te luisteren en hier actie op te nemen. En dat laat je werkelijk als mens groeien.


Weet dat solliciteren een kunst is en dat je er altijd bij gebaat kan zijn om je hierin te laten ondersteunen door een goede loopbaancoach. Hoe belangrijker een keuze voor jou, hoe beter je jouw raadgevers wil kiezen.


Onze loopbaancoaches helpen je hiermee graag verder! Neem gerust contact op.

logo pure loopbaancoaching coachinglife

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page